Начало Актуално 47 ЛЕКАРИ ОТ УМБАЛ "АЛЕКСАНДРОВСКА" СА ОТЛИЧЕНИ В 11-ТО ИЗДАНИЕ НА ЛИГАТА "ЛЕКАРИТЕ, НА КОИТО ВЯРВАМЕ"

47 ЛЕКАРИ ОТ УМБАЛ "АЛЕКСАНДРОВСКА" СА ОТЛИЧЕНИ В 11-ТО ИЗДАНИЕ НА ЛИГАТА "ЛЕКАРИТЕ, НА КОИТО ВЯРВАМЕ"

05.10.2021

Изпълнителният директор на УМБАЛ „Александровска“ д-р Атанас Атанасов участва в дискусия "Дългият постковид - най-голямото предизвикателство пред здравните системи" по време на 11-ото издание на лигата "Лекарите, на които вярваме", по инициатива на в. „24 часа“. На форума присъстваха здравният министър, представители от офиса на Световната здравна организация в България, на НЗОК, на НЦЗПБ, главният санитарен инспектор, ректорите на медицинските университети в страната, директори на университетски болници, представители на фармацевтичните компании, на НПО и др. Българските медици обсъдиха как здравната система в България ще се справи с новите предизвикателства в пандемията, със страха на българина от последиците на болестта, с отказа масово да се ваксинира в глобалната пандемия, и как държавата може да помогне в ситуацията, когато разходите на осигурителната система растат заради мащаба на заразата и разнообразните прояви на вируса.

„Не би могло да се обособят изцяло чисти от COVID болници, тъй като това е свързано със спецификата на заболяването и с начина на разпространение на вируса. Пред болниците стои изключителното предизвикателство за реорганизация, и то при всяка следваща вълна, защото трябва да се обособят структури, които на практика не съществуват“, каза изпълнителният директор на Александровска болница д-р Атанас Атанасов. По думите му многопрофилните болници, дори и тези, които имат в структурите си инфекциозни отделения, на практика не са създадени да лекуват подобни заразни заболявания и то в такъв обем. „Живеем в ерата на COVID и сега е момента професионалистите да проведат смислен дебат и да предложат идеи и решения за развитие на здравната система. В нея трябва да се извършат стратегически промени, за да може здравето на нацията да се подобри“, заяви още д-р Атанасов.

По време на дискусията бе представено и последното издание на алманаха “Лекарите, на които вярваме”, в което и тази година са включени рекорден брой медици от УМБАЛ „Александровска“ – общо 47.

Лигата на “Лекарите, на които вярваме”, бе създадена от в. “24 часа” през 2011г. като проект за медиците, ползващи се с най-голямо доверие на пациентите в България. Само те номинират и съставят този списък, който през 2021г. включва 680 лекари от цялата страна.