Начало Актуално УМБАЛ „АЛЕКСАНДРОВСКА“ ПОЛУЧАВА ОФТАЛМОЛОГИЧЕН АПАРАТ ОТ НАЙ-ВИСОК КЛАС ПО ЛИНИЯ НА „БЪЛГАРСКАТА КОЛЕДА“

УМБАЛ „АЛЕКСАНДРОВСКА“ ПОЛУЧАВА ОФТАЛМОЛОГИЧЕН АПАРАТ ОТ НАЙ-ВИСОК КЛАС ПО ЛИНИЯ НА „БЪЛГАРСКАТА КОЛЕДА“

08.10.2021

Днес, в присъствието на президента на РБългария Румен Радев представители на 26 лечебни заведения от страната - бенефициенти на „Българската Коледа“ подписаха договори за дарения на медицинска апаратура, закупена със средства от кампания 2020/2021.

Изпълнителният директор на УМБАЛ “Александровска” д-р Атанас Атанасов подписа договор за дарение на  нов дигитален апарат за проследяване на рисково новородени деца. Широкоспектърната дигитална система за очни изображения „RetCam“ е от най-висок клас и позволява ранно и щадящо диагностициране на ретинопатии при недоносени или родени с ниско тегло деца.

«Новото оборудване гарантира качество на прегледите при новородените, а това повишава успеваемостта на лечението им и предотвратява слепота при тези деца", изтъкна доц. Александър Оскар - началник на Клиниката по очни болести в УМБАЛ „Александровска“. Той изказа искрена благодарност към “Българската Коледа” от свое име и от името на своите колеги в клиниката, за подкрепата в грижите за недоносените деца в България. В словото си доц. Оскар подчерта, че благодарение на дарената от “Българската Коледа” медицинска апаратура, за изминалите 10 години той и екипът му са прегледали над 6000 недоносени бебета и са спасили зрението на повече от 700 от тях. Прегледани са и над 30 000 деца в предучилищна и ранна училищна възраст в град София и Северозападна България.

От провеждането ѝ за първи път през 2003г., Детско очно отделение на Александровска болница получава за четвърти път медицинска апаратура от инициативата „Българската Коледа”.