Денонощен Спешен център:
02/ 9230 389
Регистратура ДКБ
02/ 9230 592
Телефонен указател

Пресцентър

НачалоПресцентър Новини

КАМПАНИЯ „ДА ЖИВЕЕМ ЗАЕДНО” ПО ПОВОД 21 СЕПТЕМВРИ - СВЕТОВЕН ДЕН ЗА ПОДКРЕПА НА ХОРАТА С БОЛЕСТ НА АЛЦХАЙМЕР И ДРУГИ ДЕМЕНЦИИ

БЪЛГАРСКО ДРУЖЕСТВО ПО ДЕМЕНЦИИ
МЕДИЦИНСКИ УНИВЕРСИТЕТ – СОФИЯ
БЪЛГАРСКА АКАДЕМИЯ НА НАУКИТЕ
УМБАЛ „АЛЕКСАНДРОВСКА”
БЪЛГАРСКА ОРГАНИЗАЦИЯ „ЖИВОТ С ДЕМЕНЦИЯ” и
ДОМ НА КИНОТО, СОФИЯ

ОРГАНИЗИРАТ КАМПАНИЯ „ДА ЖИВЕЕМ ЗАЕДНО” ПО ПОВОД
21 СЕПТЕМВРИ - СВЕТОВЕН ДЕН ЗА ПОДКРЕПА НА
ХОРАТА С БОЛЕСТ НА АЛЦХАЙМЕР И ДРУГИ ДЕМЕНЦИИ
с прожекции на филми в ДОМ НА КИНОТО, София, ул. „Екзарх Йосиф” № 37

Деменцията е най-инвалидизиращата проява на повечето невродегенеративни заболявания и се характеризира с упадък на множество когнитивни функции, достатъчно значим, за да наруши ежедневните дейности на засегнатите. С напредването на деменцията когнитивните и поведенчески нарушения водят до прогресивна загуба на автономията на болните. Проведено през последните години проучване установява, че 24 милиона души страдат от деменция, и че този брой ще се удвоява всеки 20 години. По литературни данни за 2015г. 47 милиона души по света живеят с деменция. Този брой се очаква да се удвои на всеки 20 години и ще достигне до 132 милиона до 2050 г. (Prince et all, 2015).

През последните няколко години прогресиращите когнитивни нарушения са в центъра на интереса и на българското неврологично общество. Изработен е Национален консенсус за ранна диагностика и лечение на болестта на Алцхаймер и съдовата деменция под активното ръководство на проф. Трайков, чиято последна ревизия от 2007г. включва и други типове деменции. Екипът, ръководен от проф. Трайков към неврологичната клиника на УМБАЛ „Александровска”, разработва програми за ранна диагностика на деменция при различни неврологични заболявания и е признат като един от 40-те Centers of excellence в Европа за работа в областта на болестта на Алцхаймер. От октомври 2007 г. този изследователски екип е член на European Alzheimer’s Disease Consortium (EADC).

Резултатите от проведено в България епидемиологично проучване сочи, че болестността от деменция, равняваща се на 7.2%, е съпоставима със съобщената в проучвания с подобни по възраст и раса контингенти, проведени в Европа, Америка и Австралия. Болестта на Алцхаймер е най-честата причина за деменция (около 50-70% от случаите с деменция), засягайки до 30% от населението над 85-годишна възраст. Най-често срещаните подтипове деменции са БА, съдова деменция, деменция с телца на Леви, фронтотемпорална деменция и деменция при болест на Паркинсон. С нарастване на очакваната продължителност на живота, болестта на Алцхаймер и другите форми на деменция представляват най-голямата грижа за здравето при възрастните и наред с това - много сериозен социален проблем.

Тази година Българското дружество по деменции, Медицинският университет-София, Българската академия на науките, УМБАЛ „Александровска“, Българската организация „Живот с деменция” и Дом на киното в София организират кампания „Да живеем заедно”, която включва поредица от прожекции на игрални и документални филми, свързани с темата. Целта на инициативата е по-голяма информираност на обществото, разпознаване на ранните симптоми и създаване на приятелски настроена обществена среда към проблемите на хората с когнитивни нарушения.

ВХОДЪТ Е С ПОКАНИ
Регистрация и заявка за покани на http://bit.ly/jiveem

Програма:
12 септември 2018 г.

18.30 ч. – Откриване на кампанията от член-кор. проф. Лъчезар Трайков, дмн - председател на Българското дружество по деменции, ръководител на Катедрата по неврология към МУ – София, завеждащ Отделението по диагностика и лечение на дегенеративни и съдови деменции в УМБАЛ "Александровска", зам. председател на Българското дружество по неврология

19.00 ч. – „А защо да не живеем заедно” – игрален филм, Франция – Германия, 2011, 96 мин.
Петима дългогодишни приятели, пет различни проблема, породени от остаряването. Филм за старостта може и да не звучи много забавно на някои, но всъщност комедийният ракурс прави "А защо да не живеем заедно?" много интелигентно и приятно преживяване. Тук кино-ветерани като Пиер Ришар, Джейн Фонда и Джералдин Чаплин се изправят пред задачата да изиграят собствената си възраст. Чувството за хумор стикова дружината и ритането на камбаната наистина ще бъде с финес. Но най-вече – в добра компания.

18 септември 2018 г.

18.30 ч. – Среща с екипа-дементолози, УМБАЛ „Александровска”:
Чл.-кор. проф. Лъчезар Трайков, дмн - председател на Българското дружество по деменции, ръководител на Катедрата по неврология към МУ – София, завеждащ Отделението по диагностика и лечение на дегенеративни и съдови деменции в УМБАЛ "Александровска", зам. председател на Българското дружество по неврология
Доц. Маргарита Райчева, дп – ръководител на Центъра за невропсихологични изследвания към УМБАЛ „Александровска”, доцент в Катедрата по неврология към МУ – София
Доц. д-р Шима Мехрабиан–Спасова, дм – европейски експерт в областта на деменциите, невролог в Клиника по нервни болести на УМБАЛ „Александровска”, доцент в Катедрата по неврология към МУ – София

Обсъждане на медицинските, социалните и психологическите аспекти на болестта на Алцхаймер; новите диагностични критерии и лечебни алгоритми в областта на деменциите; въпроси свързани със социалните програми, лекарствената политика и ангажирането на институциите в грижата за тези болни.

19.00 ч. – „Синдром” документален филм, България (30 мин.)
Документалният филм „Синдром” е посветен на едно от най-тежките в социален и медицински аспект състояния – деменцията. Личната история е в епицентъра на повествованието. Филмът поставя въпросите за точната и навременна диагностика, адаптацията на хората с деменция, ролята на близкия човек в преодоляване на страха и тревогата от диагнозата „болест на Алцхаймер”.

19.30ч. –„Alive inside” – „Душата живее”, 2014, американски документален филм (78 мин.)
Alive inside е вдъхновяваща история за музиката и паметта, която печели наградата на публиката за документални филми на Sundance Film Festival през 2014 г. Това е вълнуващ разказ за удивителните терапевтични въздействия на индивидуално подбраната музика при хора с деменция. Филмът представлява специален интерес и за професионалисти от здравната и социална система.

20 септември 2018 г.

18.30 ч. – Среща с екипа-дементолози, УМБАЛ „Александровска”, ръководител чл.-кор. проф. Л. Трайков, дмн

19.00 – “Honig im kopf” - „Глава пълна с мед” – игрален филм, 2014 г., Германия

Семейна драматична и същевременно комедийна история, специален разказ за любовта между Тилда и нейния дядо Амандус, който преди да заболее от болестта на Алцхаймер е бил много обичан бонвиван и глава на семейството. Десетгодишното момиче намира много емоционален, чувствителен и хумористичен път към Амандус, който често е изгубен в своя свят.

Забележка: Възможни са промени в програмата.

За информация:
Клиника по неврология, партер, кабинети по невропсихология - № 6, №12, УМБАЛ „Александровска”, ул. „Георги Софийски” №1.Телефони: 02/9230251; 02/9230544
margiraycheva@yahoo.com , katya_smilets@yahoo.com